Zorunlu deprem sigortası yani DASK neleri kapsar konulu yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu sigorta kapsamında hangi unsurların güvence altına alındığını bilmenizde yarar bulunmaktadır. Dilerseniz sizleri daha fazla bekletmeden bu önemli sigortanın hangi avantajları getirdiğini biraz daha yakından inceleyelim.
DASK Nedir
İzninizle önce DASK nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra konumuzun detaylarına geçelim. Hepimizin bildiği gibi 1999 yılında ülkemizin yaşadığı üzücü deprem felaketi bir takım önlemlerin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu tedbirler arasında zorunlu deprem sigortası da bulunmaktadır. 6305 sayılı afet sigortaları kanuna dayanarak 2012 yılında çıkarılan DASK yönetmeliği büyük bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Çünkü deprem sonrası oturulamaz duruma gelen yapılarda maddi zararın karşılanmasına yönelik büyük güvenceleri kapsamaktadır. Örnek vermek gerekirse bina ile birlikte müştemilatında dahil olan birçok destekleyici yapı bu sigorta kapsamında güvence altına alınmaktadır. Sözgelimi binanın bahçe duvarları ve istinat duvarları sigorta kapsamında değerlendirmeye alınmaktadır. Ayrıca binanın temel kullanım alanında bulunan asansörler yine sigorta ile güvenceye alınıyor.
Doğal Afet Sigortası Büyük Güvence
Tabi doğal afet sigortası aynı zamanda depremin yarattığı farklı zararları da karşılıyor. Örneğin denizden gelen tsunami dalgalarının yol açtığı zararın tanziminde dask büyük rol oynuyor. Bunun yanı sıra deprem kaynaklı yer kayması yine teminat altına alınan başka bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Elbette sarsıntı ardından ortaya çıkan patlamalar ve yangının neden olduğu tahribat sigorta tarafından karşılanıyor. Dask neleri kapsar konulu yazımızın yararlı olmasını diliyoruz. Dask yönetmeliği ve ilgili yasal düzenlemeye linkten ulaşabilirsiniz.